عناوین مراکز سازمان
مدیریت
سازمان فرهنگي هنري با در اختيار داشتن تعداد قابل توجهي مرکز فرهنگي شامل فرهنگسرا، خانه فرهنگ، نگارخانه و کتابخانه در سطح شهر تهران، جايگاه ممتازي را در ميزان اثرگذاري بر فرهنگ شهروندان تهراني بهدست آورده است. مأموريتهاي سازمان در مناطق 22 گانه و ستاد، در قالب اين مراکز دنبال ميشود.
سياستگذاري و برنامهريزي كلان فرهنگي شهر، در ستاد سازمان انجام و به مناطق اعلام میشود و مناطق 22 گانه براساس نيازهاي موجود در سطح منطقه، برنامهها را با بودجه مشخص و تدوين شده اجرا ميکنند. برنامههاي موردنظر مناطق نيز از سوي مديريت هر منطقه به ستاد سازمان اعلام شده و پس از تصويب بودجه، براي اجرا به مناطق ابلاغ ميشود. مسئوليت اجرايي در هر منطقه به مدیریت فرهنگی هنری منطقه واگذار شده است.
مراکز تابعه هر منطقه متشکل است از:
1. فرهنگسرا: مکانی که در آن، فعالیتهاي فرهنگي انجام ميشود. در فرهنگسراها معمولاً شرایطی برای آموزش، تولید محصولات گوناگون فرهنگی و اجتماعی و همچنین فعالیت در زمینه هنرهای مختلف فراهم شده است. در شهر تهران برای هر منطقه شهرداری حداقل یک فرهنگسرا ایجاد شده است. فرهنگسراها بجز پوشش منطقه خود، بعضا به فعالیتهای فرامنطقهای نیز میپردازند.
2. خانه فرهنگ: در اينجا، از نظر نوع فعاليتها، همان فعاليتهاي فرهنگسرا را در اندازهاي کوچکتر و تعداد و بودجهاي به مراتب کمتر اجرا میكنند. از آنجا که خانههاي فرهنگ در سطح محلات قرار دارند امکان دسترسي شهروندان به آنها سهلتر و بيشتر است. عمده فعاليتهاي فرهنگي خانههاي فرهنگ، به گسترش و ارتقای سطح فرهنگ عمومي منجر ميشود.
3. نگارخانه: فضاهاي نگارخانهاي به منظور نمايش آثار و توليدات هنري و فرهنگي، به دو صورت مستقل و يا در ساختمانهاي فرهنگسراها و ساير مراکز فرهنگي، شكل گرفته است.
4. کتابخانه: كتابخانههاي سازمان با هدف ارايه کتاب به علاقهمندان در سطح شهر تهران و ارايه فضاي مناسبي براي مطالعه تأسيس شد. کتابخانهها نيز يا مستقل بوده و يا در ساختمانهاي فرهنگسراها و ساير مراکز فرهنگي استقرار دارند و زير نظر آنها فعاليت ميکنند. راهاندازي کتابخانههای تخصصی نابینایان و کودکان از طرحهای ویژه این مجموعه است.
5. خانههای فرهنگ مشارکتی: فعاليتهاي عمومي اين خانههاي فرهنگ شامل برگزاري دورههاي متنوع آموزشي، برپايي كارگاهها و اجراي مراسم است. خانههاي فرهنگ مشاركتي، به ميزان محدود، سرمايه اوليه و امكاناتي را براي اجراي پروژههاي منطبق با وظايف قانوني و برنامههاي سالانه، از فرهنگسراها دريافت ميكنند. توسعه متعادل خانههاي فرهنگ مشاركتي و واگذاري امور فرهنگي به بخشهاي مردمي، موجب تمركززدايي و كاهش هزينههاي فعاليتهاي زيربنايي فرهنگ و آموزشهاي عمومي خواهد شد.
6. پردیسهای سینمایی: ترکیبی از مراکز فرهنگی ـ تجاری که با عنوان پردیسهای سینمایی ساخته شده است. در پردیسهای سینمایی علاوه بر سالن سینما، گالری، محل عرضه محصولات فرهنگی و رستوران و ... وجود دارد.
7. اماکن تفریحی و ورزشی: این مجموعهها معمولا نزدیک مکانهای اجتماعی فرهنگی تأسیس شده و برای رفاه حال شهروندان و خانوادههايشان مورد استفاده قرار میگیرد. از این امکانات میتوان به شهربازیها، سالنهای ورزشی، سینماهای چهار و پنج و شش بعدی و ... اشاره كرد.
8. موسسات وابسته: فعاليت موسسات، زیر نظر سازمان بوده و به ارائه خدمات تخصصی در حوزههای گوناگون میپردازند.